Opuncja (łac. Opuntia indica)
Rodzina: kaktusowate (łac. Cactaceae)
Rodzaj: opuncja (łac. Opuntia)
Gatunek: opuncja figowa (łac. Opuntia indica)
Opuncja nazywana również nopalem, to dorastający do 5 metrów wysokości kolczasty kaktus. Na szczycie łodyg pojawiają się żółte kwiaty oraz jadalne owoce. Występuje na terenie Meksyku i Stanów Zjednoczonych, zarówno dziko, jak i w uprawach.
Opuncja jest również rośliną cenioną w medycynie naturalnej. Zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia substancji, np. aminokwasy, sole mineralne, pektyny, witaminy A, B i C.
Mielona opuncja szczególnie korzystnie wpływa na nasz układ trawienny, sprzyja walce z otyłością, przyspiesza procesy przemiany materii, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz spowalnia procesy starzenia organizmu. Według tradycyjnych zastosowań opuncję powinno stosować się po każdym posiłku (1 łyżeczka na szklankę wody).
Opuncja nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci.