Miód rzepakowy niepasteryzowany
Miód rzepakowy niepasteryzowany
Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów. Jest jasny, o łagodnym smaku, można w nim wyczuć aromat kwiatów, z których powstał. Szczególnie popularny w kuchni jako dodatek do kanapek i naleśników. Jednak poza tym, że jest niezwykle smaczny i lubiany przez dzieci, jest przede wszystkim niezwykle bogaty w składniki odżywcze o działaniu prozdrowotnym. Zawiera bor, żelazo, magnez, potas, witaminę C, K i witaminy z grupy B.
Wspaniale regeneruje organizm po dużym wysiłku, ma sporą wartość energetyczną. Działa pozytywnie na serce, a także układ pokarmowy i wydalniczy (wykazuje właściwości łagodzące przy problemach trawiennych). Korzystnie wpływa na przemianę materii, a także przyspiesza usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Działa kojąco na układ moczowy, zwłaszcza pozytywnie oddziałuje na nerki. Wzmacnia układ odpornościowy i jest szczególnie polecany w trakcie przeziębień i sezonowych infekcji. Zaleca się picie wieczorem przed snem niewielkiej ilości miodu rozpuszczonego w szklance ciepłej wody (woda nie może być gorąca).Trzeba oczywiście pamiętać, że ze względu na zawartość glukozy nie może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę i insulinoodporność.
https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/substancje-slodzace/miod-rzepakowy-wlasciwosci-kalorycznosc-zastosowanie/tgpjdq3